Iskelmä

Facebook Instagram

In English På Svenska

Urheiluliivien elinikä ja huolto

Minulla on neljä vuotta vanhat urheilurintaliivit. Pitäisiko ne uusia?

Ehdottomasti. Urheiluliiveissä käytetty elastaani -kuitu kestää hyvin kemikaaleja (esim. deodorantti) ja hikoilua, mutta ajan mittaan hiki ja kuumuus haurastuttavat kuitua, jolloin se antaa periksi ja venyy. Venynyt materiaali ei enää tue uuden tavoin. Urheiluliivit joutuvat urheilutekstiileistä kaikista kovimmalle rasitukselle ollessaan jatkuvasti venytyksessä ja kosketuksissa kuluttavan hien sekä kuumuuden kanssa. Laadukkaissa urheiluliiveissä käytetyt materiaalit on valittu mahdollisimman kestäviksi, mutta nekään eivät kestä kulutusta loputtomiin.

Kuinka kauan urheilurintaliivit pysyvät hyvinä ja edelleen tukevat tarpeeksi?

Urheiluliivien elinikä riippuu käyttökerroista sekä tuotteen huollosta. Jos käytössä on vain yhdet urheiluliivit ja niillä treenataan 3-4 krt / vko, liivin kuidut väsyvät noin vuodessa. On huomattu, että noin 7 krt viikossa treenaavilla urheilijoilla yhden käytössä olevan urheiluliivin elinikä on noin 5kk. Kovassa käytössä elastinen kuitu venyy nopeammin. Jos haluaa maksimoida urheiluliivien käyttöiän, olisi hyvä omistaa vähintään kolmet urheiluliivit käyttötarkoituksen mukaan. Tällöin yhdet liivit ovat käytössä, yhdet pesussa ja yhdet ”levossa” puhtaana odottamassa seuraavaa käyttökertaa. Näin yhdelle liiville ei kohdistu niin suurta käyttörasitusta ja materiaalit kestävät pidempään tukevina.

Mitä urheiluliiveille kuluessa tapahtuu?

Urheiluliivin käytössä väsyneet ja venyneet materiaalit eivät tue enää rintoja tarpeeksi. Vaikka liivi päällisin puolin olisikin ehjän näköinen, sen tukiominaisuudet ovat oleellisesti heikentyneet. Tässä vaiheessa urheiluliivi on sopimaton voimakkaasti rintoja liikuttavaan urheiluun, kuten juoksuun. Urheiluliivit ovat kulutustuotteita, kuten juoksukengätkin. Ne tulee uusia käytön mukaan.

Miten liivejä pitää huoltaa, kuten pestä ja säilyttää?

Urheiluliivit tulisi pestä tuotteen pesuohjeiden mukaisesti jokaisen käyttökerran jälkeen riippumatta hikoilun määrästä. Ensiapuna huuhtelukin auttaa, sillä ihosta irtoava kuollut ihosolukko tukkii nopeasti kuitujen välit ja heikentää teknisiä ominaisuuksia, kuten hengittävyyttä. Huuhteluainetta ei pidä käyttää, sillä se nopeuttaa materiaalien väsymistä. Älä käytä valkaisevaa pesuainetta. Valkoisetkin urheilutekstiilit on aina värjätty ja valkaisevien pesuaineiden käyttö poistaa niistä värin. Kaikki liivit, myös valkoiset, pysyvät kirkkaampina pidempään, kun ne pestään värillisille tekstiileille tarkoitetulla pesuaineella. Pesupussin käyttö estää tuotteen hakasia tarttumasta kiinni muihin vaatteisiin ja rumpuun.

Mistä tietää, että liivit ovat jo liian kuluneet?

Tarkkailemalla etenkin rinnanympärysnauhaa. Kun hakaset saa kiinni ongelmitta kireimpään hakaskohtaan ja saat vielä edestä nyrkin väliin. Tässä kohtaa on jo kiire vaihtaa uusiin. Hyvä keino on myös tarkkailla, pysyykö rinnanympärysnauha vaakasuorassa selästä myös urheilun jälkeen. Jos rinnanympärysnauha kohoaa kohti niskaa, on liivi liian löysä. Sama pätee myös arkiliiveihin. Rinnat lepäävät olkainten avulla rinnanympärysnauhan varassa ja jos ympärysnauha löystyy, liivien tarjoama tuki häviää.

Miten löydän juuri minulle sopivat, hyvät urheiluliivit helposti?

Pyydä sovitusapua koon kanssa myyjältä ja testaa eri malleja. Taitava myyjä mittaa ja osoittaa oikean liivikokosi. Testaamalla eri liivimalleja löydät itsellesi sopivimman. Huomioi myös, että sopiva koko voi vaihdella mallikohtaisesti, urheiluliivin rakenteesta riippuen. Sovita liivit aina ennen ostoa.

Seuraa lenkkiä Facebookissa